Το όρος Σινά, όπου σύμφωνα με τη βιβλική αφήγηση, ο Μωυσής παρέλαβε από το Θεό τις Δέκα Εντολές, βρίσκεται στην ομώνυμη  Χερσόνησο, η οποία συνδέει την Ασία με την Αφρική, χωρίζει στα δύο την Ερυθρά θάλασσα και ανήκει πολιτικά στην Αίγυπτο.

Στους πρόποδες του όρους του Σινά βρίσκεται η Μονή της Αγίας Αικατερίνης με αξιόλογη την παρουσία Ελλήνων στην εκεί περιοχή.

Ιδρύθηκε από τον Ιουστινιανό, τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, στο διάστημα από το 527μ.Χ ως το 565μ.Χ., εκεί που ο προφήτης Μωυσής είδε τη φλεγόμενη βάτο και θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο.

Ο Ιουστινιανός οχύρωσε τη Μονή και εγκατέστησε εκεί περίπου 200 οικογένειες Ελλήνων. Μάλιστα, τα μέλη της φυλής Γκεμπαλία ή Σουμπιάν των Βεδουίνων, που είναι σήμερα οι φύλακες της Μονής, θεωρούνται απόγονοι αυτών. 

Στα μέσα του 6ου και μέχρι τα μέσα του 7ου αιώνα γνώρισε μεγάλη ακμή. Μετά την εξάπλωση των Αράβων οι Σιναϊτες μοναχοί έλαβαν από τον Μωάμεθ «ιδιόγραφη υποχρέωση» ή Διαθήκη (Αχτναμέ), επικυρωμένη με το αποτύπωμα της ίδιας της παλάμης του, που κατοχύρωνε την ελευθερία και την απρόσκοπτη λειτουργία της Μονής, κάτι που το σεβάστηκαν όλοι οι μετέπειτα ηγεμόνες. Μετόχια της Μονής ιδρύθηκαν σε όλες τις ορθόδοξες χώρες.

Σήμερα, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Στη βιβλιοθήκη της βρίσκονται περί τους 3.500 σπουδαίοι χειρόγραφοι κώδικες, πολλά βιβλία και αρχέτυπα. Μετά το Βατικανό, εκεί διατηρείται η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και εγχειριδίων της πρωτοχριστιανικής περιόδου. Στο μοναστήρι βρίσκονται επίσης εικόνες, οι παλαιότερες από τις οποίες είναι του 5ου και του 6ου αιώνα. Εκεί βρέθηκε και ο Σιναϊτικός κώδικας, ένα χειρόγραφο του 4ου π.Χ. αιώνα, που περιέχει ολόκληρο το Ιερό Σύγγραμμα της Καινής Διαθήκης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο Λονδίνο.