Όροι και Κανόνες
Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως αρχίζει και εξαπλώνεται το κίνημα του Fair Trade (Δίκαιο Εμπόριο). Το Δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο είναι ένας εμπορικός συνεταιρισμός, που αναζητά μεγαλύτερη δικαιοσύνη στο διεθνές εμπόριο, προωθώντας μια εναλλακτική διαδικασία εμπορίου. Στοχεύει στη μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες και όχι στο μέγιστο κέρδος. Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και συνεταιρισμοί στις αναπτυσσόμενες χώρες προμηθεύονται προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και τα διανέμουν σε μη κερδοσκοπικά καταστήματα, τα λεγόμενα ?worlshop» σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε όλο το κύκλο της παραγωγής πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο περιβάλλον.
Ένα προϊόν Fair Trade έχει την ίδια ή καλύτερη ποιότητα με ένα συμβατικό προϊόν. Αυτό που αλλάζει είναι το που πάνε τα χρήματα. Κάθε φορά που αγοράζουμε ένα προϊόν Fair Trade επιλέγουμε να πηγαίνουν στους παραγωγούς, στις κοινότητές τους και όχι σε μεσάζοντες που στοχεύουν μόνο στο κέρδος.
Οι οργανώσεις δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, με τη στήριξη των καταναλωτών, είναι ενεργά αφοσιωμένες στην υποστήριξη των παραγωγών, στην ενημέρωση και στην εκστρατεία για αλλαγές στους κανόνες και τις πρακτικές του συμβατικού διεθνούς εμπορίου. Έτσι, συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες εμπορίου και διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων παραγωγών και εργατών. Σήμερα περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μικροί παραγωγοί σε περισσότερες από 50 αναπτυσσόμενες χώρες συμμετέχουν στην Παγκόσμια Οργάνωση για το Δίκαιο Εμπόριο.
Παγκοσμίως, το Δίκαιο Εμπόριο ελέγχεται από την Παγκόσμια Οργάνωση για το Δίκαιο Εμπόριο (WFTO), η οποία πιστοποιεί τους συνεταιρισμούς των παραγωγών στις αναπτυσσόμενες χώρες, τους εμπορικούς συνεταιρισμούς στις πλούσιες χώρες και τις οργανώσεις που προωθούν τις αξίες και τις αρχές του κινήματος του Δίκαιου Εμπορίου, όπως είναι η Fair Trade Hellas.